- pcallewaert
Eén op drie werknemers klaagt over strikte controle van leidinggevenden.
Eén op drie klaagt over strikte controle van de baas. Resultaten van onderzoek KU Leuven en Tempo Team.
Een onderzoek van professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck van KU Leuven in samenwerking met Tempo Team geeft aan dat 19% van de werknemers, sinds de coronapandemie, minder vertrouwen hebben in hun leidinggevenden. De band met de leidinggevenden zou verzwakken naargelang de anciënniteit van de werknemer. Starters zijn meer tevreden. Uit het onderzoek blijkt ook dat de werkgevers de situatie anders inschatten en veel optimistischer zijn.
Het is vooral de controle drang die bij werknemers negatief wordt beoordeeld. Er is wel telewerk en misschien een mate van zelforganisatie, maar vele werkgevers willen nog altijd strikte controle op de werkzaamheden. Deze resultaten werden vermeld in een artikel van De Morgen op 2 juni 2022.

Ik kan me voorstellen dat dit kan leiden tot spanningen. Enerzijds de werknemer die een gevoelen krijgt van “de baas vertrouwt me niet” en de werkgever die wil controleren “of de werknemer zijn job wel uitvoert”. Door het invoeren van concepten van “zelforganiserende teams” en over te gaan van controle naar “coaching” kan je veel van deze spanningen wegnemen en ervoor zorgen dat de werknemer veel meer appreciatie, waarde en betrokkenheid krijgt. Immers, zoals in het artikel wordt gezegd:
“Een pooltafel en een hangmat op kantoor, dat is een leuk extra, maar als je werkrelatie met je leidinggevenden niet goed zit, is dat bijkomstig”.
Mijn ervaring leert me dat het utopisch is te denken dat een bedrijf alle mogelijke concepten van zelforganisatie en coaching kan implementeren. Maar het is aangewezen om af te toetsen wat wel en niet zou kunnen werken binnen je operationele processen en binnen je teams. En zo tot een goed evenwicht te komen zodat alle partijen zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken. Perfectie bestaat uiteraard niet, maar optimalisatie kan altijd.