top of page
  • pcallewaert

In je team iedereen gelijk behandelen betekent iedereen verschillend benaderen!

Hoe vaak hoor je het niet: “ In mijn team is iedereen gelijk voor de wet, ik benader iedereen op dezelfde manier. “Fout, fout, FOUT! In een goed geolied team moet het voor iedereen duidelijk zijn wat zijn of haar rol is. Dat is een basisvereiste. Maar elk teamlid is een individu met individuele mogelijkheden en beperkingen. Dus het is onmogelijk om iedereen gelijk te benaderen!

Een goede leidinggevende weet dit. Wist jij dit ook?


Team en Sport.


We kunnen hier makkelijk de parallellen leggen met teamwork in de sportwereld en dan wordt het voor velen duidelijker. Een voetbalteam bestaat uit 11 spelers. Elke speler heeft zijn of haar specifieke sterke en zwakke punten. Elke speler heeft ook een eigen karakter die zorgt voor een bepaalde ‘teamvibe’. Teamwork onder voetballers is van essentieel belang! Ik hoef dit niet verder toe te lichten, veronderstel ik.

Wel in een bedrijf is het niet veel anders!


Het mooie is dat in de sportwereld een ploeg een coach heeft. Hij of zij volgt de wedstrijd en in de pauzes worden er aanwijzingen gegeven. Tijdens de wedstrijd heeft de coach veel minder, tot geen invloed op het team. Voor teamwork binnen een bedrijf kunnen best dezelfde concepten toegepast worden.

Leidinggeven betekent loslaten en coachen.


Is er een probleem of zouden er zaken op een andere manier aangepakt kunnen worden? Dan zou een goede leidinggevende de medewerker betrekken bij de oplossing. Als manager kan je aan de medewerker vragen hoe hij of zij het eventuele probleem zou oplossen. Sterker nog implementeer de ervaring en inzichten van de medewerker in het vraagstuk! Ga dus in gesprek met hem of haar. Een minder goede leidinggevende vraagt niets maar zegt: “Ik verwacht dat je dit zo doet!” De toon waarop iets wordt gezegd, bepaalt ook direct de sfeer tussen leidinggevende en medewerker. Het bepaalt soms de hele werksfeer.


Het mag duidelijk zijn welke medewerker zich het meest geëngageerd zal voelen en de “extra mile” zal afleggen.


Kan jij als leidinggevende voldoende loslaten en coachen? Hoe pak jij dit aan?

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page